Otthoni felújítás: mire számíthatunk?

műanyag ablak és naplemente

Nemrég lakást vettünk. Nem újat, hanem használtat, így az első lépés a felújítás volt. A tervezés fontos szerepe a renoválásnak, nem elég kigondolni, hogy mi hogyan fog kinézni, az sem mindegy, hogy mi fér bele az anyagi keretbe.

Egyértelmű, hogy vannak, olyan dolgok, amiket muszáj felújítani, nem érdemes halogatni vagy spórolni rajtuk. Az egyik ilyen az ablakok műanyag ablakra való cseréje. A régi faablakok nem zárnak jól, áteresztik a hideget, a festék lekopik róluk idővel. A műanyag ablakok méretre készülnek, hatékonyan működnek. Javasolt ez minél hamarabb megcsinálni, mivel nagy kosszal jár, később már macerásabb az ablakcsere.

A műanyag ablakok mellett, érdemes felmérni, hogy milyen állapotban vannak a falak és a főbb háztartási helységek. A fürdőszoba általában előnyt élvez a konyhával szemben, ugyanis a fürdőben lehet mosogatni, de a konyhában már nehézkesebb a fürdés. Ezekben a helységekben számítani kell a gépészeti költségekkel, előfordul, hogy csöveket is kell cserélni. A belső falakat legalább festeni érdemes, de előfordulhat, hogy ki kell egyenlíteni őket, ebben az esetben glettelési munkálatok is folyni fognak. Ha műanyag ablakokra cseréltük a lakás régebbi ablakait, akkor a külső falak hőszigetelését még napolhatjuk, amennyiben nem férne bele a költségvetésünkbe. Végezetül, a padló felújítása marad.

Habár ez a felsorolás igen nagyvonalú, minden használt lakás állapota más és más. Előfordulhat, hogy az előző tulaj már beszerelt műanyag ablak elemeket vagy már lefestett. Az is lehet, hogy a korábbi tulaj próbálkozott, de nem ment a felújítás, és az ember kezdheti elölről az egészet. Ez a lista talán segíthet abban, hogy tudjon az ember tervezni, hogy mi miután jöjjön és ne foglalkozzon olyannal, amit később is megtehet.