A villanymotor altípusai

új villanymotor

A villanymotoroknak elsődlegesen három alaptípusa van, attól függően, hogy egyenárammal (DC), váltakozóárammal (AC), esetleg mindkettővel (univerzális) működnek. Ezen belül azonban rengeteg altípus is létezik, hiszen számos műszaki jellemző alapján lehet őket megkülönböztetni. Ezekről szeretnénk a következőkben egy műszaki áttekintést nyújtani.

Egyfázisú, többfázisú:

A kisebb energiaigényű eszközök esetében egyfázisú villanymotor használatos, míg az ipari méretek többfázisú, pontosabban háromfázisú szerkezetet alkalmaznak.

Szinkron, aszinkron:

A szinkron típusnál a forgási sebesség megegyezik az adott áramforrás frekvenciájával, tehát állandó. Az aszinkron esetében azonban a rotor eltérő forgási sebességre képes.

Nagy-, közepes- és kisfeszültségű:

A kisfeszültségű (100 V alatti) villanymotor található főként a szerszámokban és játékokban, míg a 100 és 1000 Volt közötti, közepesnek értékelt feszültségmérték a legjellemzőbb a mindennapi életben. A nagyfeszültséget (1000 V felett) igénylő szerkezetek ritkábbak, elsősorban ipari gépeknél fordulhatnak elő.

Különböző mágneses anyagok szerinti altípusok:

E tekintetben megkülönböztetünk ferrit, ritkaföldfém és alnico mágneses villanymotorokat.

Cél és felhasználás alapján megkülönböztetett altípusok:

A cselekvési pont szempontjából a villanymotor lehet erő- vagy vezérlőmotor. A különféle üzemmódok tekintetében felosztható közvetlen indító-, lágyindító- és sebességszabályozó motorra.