Állás: mit keresnek a munkaadók a munkavállalóban?

állás kilátással

Az álláshirdetésekben midig van egy szekció, amikor felsorolják, hogy az adott állás milyen szaktudást igényel, mik visznek közelebb ahhoz, hogy felvegyenek arra a munkára. Habár, különböző munkák, különböző igényekkel rendelkeznek, vannak átfedések, amiket ha fejleszti magában a jelentkező, komoly előnyhöz juthat a munkaerő piacon.

Az álláshirdetések többsége megjelöli igényként a nyelvtudást. Az, hogy milyen nyelvet óhajt az állás, függ a cég eredetétől és elhelyezkedésétől is. A magyarországi állásajánlatokban az alábbi nyelvek fordulhatnak elő: szerb, orosz, román, bolgár. Az igazán értékes nyelvek közé tartoznak továbbá az északi nyelvek, például: a norvég, a finn, illetve a keleti nyelvek, például: az arab és a kínai. Természetes, egy biztos angol vagy német nyelvtudás is felvételhez juttathat.

Aranyat érő tudás a számítógépes, programozói ismeret. Egy állásnak a betöltéséhez sokszor már nem is kérnek szaktudást igazoló papírokat, mivel tisztában vannak vele a munkaadók, hogy ez a tudás könnyen és magas minőségben megszerezhető az internetről. A gyakorlatok által szerzett gyakorlati tudás pedig értékesebb már a munkaerő piacon, mint az iskolai papír.

Sokszor szerepel az álláshirdetésekben, hogy olyan embert keresnek a munkára, aki szereti képezni magát és tanítható. Ez azért fontos a munkaadónak, mert az általuk hirdetett pozíció szaktudása iskolában nem szerezhető meg, hanem a munkavégzés folyamatában sajátíthatja el a munkavállaló. Görögül azt a személyt, aki magától tanul, autodidaktának hívják, ami azt jelenti, hogy erős belső motivációval rendelkezik a tudás megszerzésére. Az autodidakta hozzáállás valóban valakiben erősebb, másban pedig gyengébb, de a jó hír az, hogy fejleszthető.