Miért ennyire tiszta Skandináviában az építkezés?

Oslo építkezés

Az olyan városok, mint Oslo, Helsinki és Koppenhága azon dolgoznak, hogy megtisztítsák a világ egyik legnagyobb kibocsátású iparát. A csendes, tiszta és zöld nem olyan szavak, amelyeket általában az építkezés leírására használna. De az Olav Vs kapuban található hely, Norvégia fővárosának, Oslo szívének egyik legforgalmasabb utcája különleges volt. A világon a maga nemében az összes, a helyszínen használt gép – kotrógép, ásógép és rakodógép – elektromos volt.

A helyszínen 2019 szeptemberében kezdődtek a munkálatok, amelyek a város taxikának egykor hektikus fordulási zónáját új gyalogos övezetté alakították át. Lehet, hogy a helyiek kezdetben felvonták a szemöldöküket a látszólag csak egy kellemetlen építkezésen, de hamar kiderült, hogy valami egészen más van benne. Valójában ez egy kísérleti projekt volt a világ első, nulla kibocsátású városépítési telephelyén.

“Amikor meglátogattam a kibocsátásmentes építkezést, rendkívül lenyűgözött” – mondja Mark Preston Aragonès, a Bellona környezetvédelmi nonprofit politikai tanácsadója. “Ezeket a nagy kotrógépeket néztem, amelyeket Ön általában a füstökkel, zajjal és általános bosszúságokkal társít, de ezen a helyszínen, amikor az üzemeltető bekapcsolta, nem tudta megkülönböztetni, hogy ki vagy be van kapcsolva. Nagyon lenyűgöző volt, hogy ilyen nagy gépek ilyen kis zajt csapjanak. ”

Az elektromos berendezések használata a hagyományos dízelmotorok helyett azt jelentette, hogy a környéken mindenki észrevette a környezeti zaj és a szennyezés csökkenését. “Megfigyeltük, hogy az üzletek nyitva tartják ajtóikat az utca felé, még akkor is, amikor építési munkálatok folynak éppen a járdán kívül” – mondja Philip Mortensen, az oslói város klímaprogramjának vezető tanácsadója. “A munkavállalók a helyszínen az alacsonyabb zajszint miatt sokkal jobb kommunikációról számoltak be, és ennek következtében a munkakörnyezet biztonságosabbnak érezte magát.”

Az építőipar szén-dioxid-mentesítése olyan dolog, amelyben Oslo élen akar járni.