Építsd meg álmaid drónját

drón és férfi

Manapság szinte mindenhol zümmögnek a drónok. A gazdák ezeket használják a növények megfigyelésére. A tudósok ellenséges helyek, például egy vulkán belsejének tanulmányozására használják őket. Mások hobbiból repülnek velük. De a jövő drónjai nem úgy néznek ki, mint a mai modellek. De mennyire fognak jól teljesíteni az ilyen új járművek?

A cambridge-i Massachusetts Institute of Technology mérnökei új számítógépes programot hoztak létre, amely lehetővé teszi a felhasználók számára saját repülőgépeik megtervezését – majd tesztelését. A csapat a múlt hónapban egy nemzetközi találkozón debütált a program részleteiről Kínában, Makaóban.

Sok személyes drón a multikopter valamelyik típusa – repülő gép forgó propellerekkel. A quadcoptereknek négy darabja van. A hexakopterek hat. Mégis „rengeteg olyan eset van, amikor a szabványos quadcopterek és a hexacopterek esetleg nem a legjobb megoldások egy adott feladatra” – jegyzi meg Tao Du. „Csak egy kis választék létezik a drónok területén, amelyeket meg lehet vásárolni” – mutat rá ez az MIT végzős hallgató, aki az új programon dolgozott.

Du csapatának rendszere a végső a barkácsolásban. Segítségével az emberek kiválaszthatják az igényeiknek leginkább megfelelő méretet, formát és szerkezetet. Egy ilyen megközelítés növeli a drónok alakját, stílusát és méretét, amelyekkel a felhasználók repülhetnek, és mit tehetnek velük. És ehhez a tervezőknek nem kell a fizika szakértőinek lenniük.

A multikopterek a légcsavarjaik segítségével fordulnak felfelé vagy lefelé. De a fogyasztók rendelkezésére álló eszközök nem felelnek meg minden igénynek. Például egy tudós, aki egy speciális kamerát szeretne csatlakoztatni, azt tapasztalhatja, hogy a drón légcsavarjai blokkolják a kilátást. Vagy előfordulhat, hogy egy drónnak szabálytalan alakú tárgyat kell hordoznia. Tegyük fel például, hogy azt akartad, hogy egy drón hordjon tojást. A polcon lévő modellnél valamit be kell állítania, ami destabilizálhatja és összeomolhat. De ha saját maga tervez, építhet tojáshordozót, és olyan kialakítást választhat, amely stabilan tartja.

Az MIT dróntervező rendszerének középpontjában egy új számítógépes program áll. Segít a felhasználónak olyan alakzat kiválasztásában, amely jól fog működni. Ezenkívül segít a felhasználónak eldönteni, hogy a jármű milyen irányban repül. A program a tervezés virtuális tesztjeit is futtatja, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem valószínű, hogy a valós világban össze fog omlani.

Az ilyen számításokat szinte lehetetlen lenne egy amatőrnek egyedül elvégezni, mondja Du. Miután a terv végleges, a rendszer elkészítheti az építési tervet. Kiszámítja, hogy az új drónnak milyen alkatrészekre, például rudakra és motorokra lesz szüksége. Az alkatrészek gyárthatók gyárban vagy 3-D nyomtatón. Ezután már csak az marad, hogy valaki összerakja a darabokat.

Egy drón képes lehet megtalálni a túlélőket egy katasztrófa után, vagy segíteni a tűzoltóknak a tűz feltérképezésében. Az első válaszadók azok a személyzetek, akiket először küldtek, hogy segítséget nyújtsanak valamilyen katasztrófa helyszínén. Mihir sok időt töltött velük beszélgetve. És olyan drónokat akarnak, amelyek legalább 20 percig repülhetnek, és hőkamerát hordozhatnak, amely érzékeli a hőt – tudta meg. Jelenleg a legtöbb drón 7-10 percnél rövidebb ideig tud repülni, és csekély súlyú. A kamerák tehát túl sokak lehetnek ahhoz, hogy a mai drónok sokáig repülő változatai kompra szálljanak. De a MIT-hez hasonló rendszer használatával a tinédzserek gyanítják, hogy a felhasználók megtalálhatják a módját, hogy több vagy jobb akkumulátort illesszenek ezekre a repülő tárgyakra – hogy tovább repülhessenek és nehezebb terhet szállítsanak.

Az MIT új dróntervező rendszere még nem érhető el. De Du már látja a szoftverek jobbá tételének módjait. Jelenleg ez határozza meg, hogy egy terv működik-e vagy sem. A jövőben az is lehet, hogy különböző lehetőségeket javasol a rotor elhelyezésére, és kiemeli a különböző megközelítések előnyeit és hátrányait.