Fa ablakot vagy műanyag ablakot vegyek?

műanyag ablak és szép nappali

Ebben a cikkben összehasonlítjuk és szembeállítjuk a nyílászárók két népszerű típusát, a fa nyílászárót és a műanyag ablakot, hogy segítsünk eldönteni, melyik a tökéletes az Ön és otthona számára. Bármilyen típusú ablak drámai változást hozhat otthonában.

Legyen szó az energiahatékonyság javításáról, a dekoráció frissítéséről vagy az otthon értékének növeléséről, a régi ablakok cseréjének számos előnye van. Létfontosságú azonban, hogy meghatározza az otthonának és személyes igényeinek legjobban megfelelő ablaktípust. Ha összehasonlítjuk a kettőt, akkor az ablak lényegéről fogunk beszélni, nem pedig az üvegről, rácsokról, fogantyúkról, zárakról stb.

A műanyag ablak PVC-ből készült gyártmány. Ezeket először az 1970-es években fejlesztették ki, hogy versenyezzenek a drágább faablakokkal. Viszonylagos fiatalságuk ellenére a műanyag ablakok jelenleg nagyjából ugyanolyan piaci részesedéssel rendelkeznek, mint a faablakok. A legtöbb ember felismeri ezeket a kezdeti egységességítésnek köszönhetően; ezek fehér ablakok műanyagból. Csak az elmúlt két évtizedben voltak más színűek, mint a fehér.

Most azért olyan népszerűek, mert kedvező az áruk. Egyes márkák akár fele annyiba kerülnek, mint a fából készült változatok. A műanyag nyílászárók nem olyan tartósak, mint a faablakok, de több mint 20 évig kitarthatnak. A minőségi műanyag ablak pénzt takarít meg az energiaszámlákon, mert maga az ablak keretének szigetelése energiatakarékos. Ezenkívül nem igényelnek karbantartást, mivel soha nem kell festeni vagy kaparni. Összességében a műanyag ablak nagyszerű választásnak számít.

A faablakok hagyományos megjelenést biztosítanak a megjelenés tekintetében. Leggyakrabban történelmi ingatlanokban találhatók, ahol az ablak megjelenése a legfontosabb. Különféle fafajtákban kaphatók és a fenyő az egyik legolcsóbb és leggyakrabban használt. Mind a fa, mind a műanyag változatok energiát takaríthatnak meg. A műanyag nyílászárók nem javíthatók, azonban a fa ablakok javíthatók. Ez a probléma csak az ablakok cseréjével oldható meg.

Ha a legfontosabb feltétel az ár, és nagyon szűkös a költségvetés, akkor a műanyag gyártmány a járható út. Ha pedig a hosszú élettartam, a szépség vagy a viszonteladói érték hozzáadása az otthonhoz, akkor a fa ablakok a megfelelő választás.