Mit tehet a talaj javítása érdekében?

talaj zöld növényekkel

Ahogy a szárazföldi élőlények elpusztultak, bomló testük olyan tápanyagokat adott hozzá, amelyek elősegítik a részecskék összeragasztását és a nedvesség felszívását. A talajtudomány most megtaníthatja a közösségeket a szegény vagy elveszett talajok újjáépítésére.

Időbe és türelembe kerül. Ez idő alatt az embereknek védeniük kell a talajra eső (vagy szándékosan belekevert) tápanyagokat és rostban gazdag anyagokat. De az előny: Az egészséges talaj táplálja a növényeket és az egészséges ökoszisztémát, amely támogatja a vadon élő állatok minden típusát.

De először az embereknek „meg kell fordítaniuk” a hozzáállásunkat ahhoz, hogy milyennek kell lennie tájainknak – érvel Ea Murphy. Talajtudós Tacomában, Washingtonban, és az Építési talaj (Cool Springs Press, 2015) szerzője. „Nem akarjuk kitisztítani a talajt és nyitni” – mondja. „Ahol csak tehetjük”, tápanyagban gazdag „szerves anyagot” kell hozzáadnunk-mondja. Az egykor élő szervezetek bomló maradványaira utal.

Ennek a szerves anyagnak a nagy része felmehet a talajra, hogy nedves és egészséges maradjon. Ilyen például a komposzt, az udvari levelek és a fűnyírás. Valójában azáltal, hogy hagyja, hogy a lehullott levelek és egyéb növényi törmelékek a földön maradjanak, „a talaj talajtakaró lesz” – mondja.

És bár a legtöbb ember piszkosnak tekinti az állatok ürülékét, a talajok ínyenc ételeknek tekintik őket. De nem minden állati hulladék egyformán előnyös. Az istállóból származó trágya vitaminokban, ásványi anyagokban, zsírokban és sok másban gazdag. Amit az embereknek soha nem szabad a talajra dobniuk, hangsúlyozza Murphy, az a macska- vagy kutyakaka, mert mindkét állat ártalmas parazitákat irthat.

Szeretne segíteni a helyi talajokon? Keressen csupasz, nyílt területeket az udvaron, a mezőn vagy a közeli közösségi kertben. Ha tápanyagokat és textúrákat ad hozzá ezekhez, „hozzáadja a talajt, és meggyőződik arról, hogy él” – mondja Murphy. Ezek a talajok szén-dioxidot is felszívnak a levegőből, máskülönben üvegházhatású gáz felhasználásával. Murphy szerint ezeknek a területeknek a beültetése vonzhatja a beporzókat, amelyek segíthetik a vadon élő és termesztett növényeket. “Ez egy kis módja annak, hogy hozzáadjon egy várost vagy területet.”

Hozzáteszi, még télen is próbálja meg takarni a talajt. „A lóhere, a bükköny vagy a fava bab termesztése szórakoztató. Miután megnőttek, húzza őket a komposzthalomra” – mondja Murphy. – Akkor győződjön meg arról, hogy ezt a komposztot később a talajba adja.

És mindig azt mondja: „többet adj, mint amennyit veszel”. Ne feledje, Murphy megjegyzi, hogy a gyomlálás és a betakarítás során. “Vissza kell adnod a talaj takarásával, növények hozzáadásával.”

Idővel, amikor az emberek belépnek a talaj táplálásának ritmusába, végül a talaj átveszi a hatalmat, jegyzi meg, és „fenntartja magát”.